Dlaczego warto wybierać owoce liofilizowane?

Liofilizacja jest metodą przetwarzania żywności, mającą na celu zmniejszenie utraty składników treściwych w produkcie. Liofilizowane truskawki zawierają witaminy i minerały w taki sam sposób, jak truskawki surowe.

Dlaczego jest to możliwe?

Tym samym owoce liofilizowane są bardzo korzystne dla nas (https://www.bee.pl/t/owoce-liofilizowane). Spojrzenie wstecz na historię Historia liofilizacji rozpoczęła się w latach 50-tych XX wieku, kiedy to rząd Stanów Zjednoczonych wezwał do metody konserwacji żywności, która potrafi zmniejszyć pojemność oraz ciężkość przy równoczesnym zachowaniu drogocenności odżywczych. Zrazu tak zakonserwowaną żywność spożywali wojskowi oraz lotnicy NASA.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja polega na zastosowaniu niskiej temperatury (~50°C) i zmniejszonego ciśnienia w celu usunięcia wilgoci z zamrożonej żywności. Po tym, kryształy lodu sublimują, a lód nie staje się fazą ciekłą, ale szybko zamienia się w rosę wodną. Na następnym etapie, po wysuszeniu odbywa się w temperaturze 40-50°C. W ten sposób powstają warzywa i owoce liofilizowane.

Dlaczego ta metoda jest wyjątkowa?

Po pierwsze, dzięki liofilizacji można uchronić naturalne składniki odżywcze zawarte w produkcie. Liofilizowane owoce i warzywa utrzymują makroelementy, takie jak:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • węglowodany,
  • minerały.

Cechuje się również wyjątkowo niską utratą witamin w przeciwstawieniu z produktami suszonymi i konwencjonalnymi mrożonkami. Ponadto, poprzez zmniejszenie zawartości wilgoci w produkcie (około 1-2% wilgotności), reprodukcja niepożądanych mikroorganizmów jest tłumiona, a liofilizowany produkt staje się bezpieczny mikrobiologicznie. Liofilizowane produkty mogą być przechowywane nawet przez 25 lat, jeśli mogą one zapobiec wilgoci. W procesie liofilizacji nie są stosowane żadne środki konserwujące. Warto nadmienić, że dzięki tej technologii, smak oraz aromat produktu są całkowicie zachowane, a kształt owoców i warzyw jest zachowany do 90%.